| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Samenvattingen

Page history last edited by Rob Valk 12 years, 11 months ago

 




 

Week 12-13-14: 02/05/2011 - 22/05/2011

 

In deze periode maken de leerlingen een samenvatting waarin ze verslag doen van het proces, de vragen en de antwoorden. Het is een prima moment voor reflectie op het eigen leren. Onder andere met behulp van de websitemaker kunnen leerlingen eenvoudig een website maken om de samenvatting on-line te presenteren.

 

LC 1

Samenvatting van de Spinaker

 

Onze vraag was: Jullie kennen vast wel dieren die speciaal zijn, als het om hun kleur gaat.
Het ene dier valt enorm op, een ander juist weer niet. Soms kunnen dieren zelfs van kleur veranderen!
Hoe zit dat toch? Kunnen jullie ons dat - met een aantal voorbeelden erbij - uitleggen?

 

 (de fregatvogel)

  

Jullie hebben flink onderzoek gedaan en ons veel informatie gegeven over:

De Zwemmende Steenvis, de Kameleon, de Octopus, de Paradijsvogel, de Leguaan en de Tapijtslang.

Van heel opvallende tot heel onopvallende dieren.

Over camouflage, pigment, versiertrucs en kleurverandering van veren.

We verbaasten ons vooral om ...

 

- De Steenvis. De meest gevaarlijke giftige vis. En dan ook nog eens bijna niet te zien! Brrrrr.

 

 

- De Paradijsvogel. Lijkt wel een beetje op ons - mensen. Wij kleden ons toch ook mooi aan als we naar een feestje gaan?

 

- De Kameleon. Die kenden we eigenlijk al wel, maar het blijft een prachtig dier.

 

 

Dank voor jullie kleurrijke antwoorden!

 


LC 2

Samenvatting van de Jozefschool

 

Wegens omstandigheden hebben we de afgelopen week niet aan de Learning Circle kunnen werken. Hierdoor kan het zijn dat ons antwoord iets minder uitgebreid is. Aanstaande donderdag gaan we weer fijn aan de slag. Omdat de groep heel groot is, 32 kinderen, gaan we de eerste vier vragen, klassikaal bespreken:

  • Waarom stelden we de vraag?
  • Wat wisten we over het thema voordat we de vraag stelden?
  • Wat leerden we tijdens de lessen?
  • Wat verwachtten we te leren?

 

De overige vragen gaan we door vier kinderen laten beantwoorden. Zij moeten dit dan aan de klas presenteren en dan passen we het aan waar dat nodig is.  Voor de overige kinderen heb ik een leuke Learning Circle puzzel gemaakt. Aanstaande donderdag gaan alle kinderen deze in tweetallen maken op de computer. Mijn doel is dat kinderen echt zelf gaan zoeken tussen het voorstellen, de vragen en de antwoorden. Door alle antwoorden te vinden, komt er uit de puzzel een zin die met de Learning Circle te maken heeft. De vragen gaan eigenlijk allemaal over jullie, jullie antwoorden, vragen en het voorstellen!! Kinderen gaan zo op een leuke manier inhoudelijk aan de slag!

 

Mochten jullie het leuk vinden om de vragen ook te maken, dan vinden we dat natuurlijk geen probleem (leuk zelfs!) Voor de antwoorden mag je me een berichtje sturen, dan mail ik deze!

 

De samenvatting komt er dus vrijdag aan, de puzzel kun je hier bekijken.

 

Groetjes Lisette

 

Samenvatting

 

Onze vraag was:Zouden jullie voor ons één of twee giftige dieren uit jullie land willen beschrijven en daarbij willen letten op de volgende dingen: waar leeft het dier, wat is het gevaar, wat zijn de gevolgen, welke hulp /behandeling heb je nodig en hoe kun je jezelf beschermen? Zouden jullie ook aan een foto willen denken?”

 

We vonden dit een erg interessant onderwerp omdat we wel nieuwsgierig waren naar de verschillende giftige dieren in de verschillende landen. Zouden er veel verschillen zijn? Meteen kwamen we eigenlijk op het idee om een gifwijzer te gaan maken! Deze willen we overigens ook nog echt gaan maken voor jullie! Om te kijken wat we er zelf al van wisten, zijn we met de juf woordspinnen gaan maken. Eén over wat we al wisten van dieren en één over wat we nog graag wilde weten. Uiteindelijk hebben we dus gekozen voor giftige dieren!

De samenwerking tussen groep 5, groep 7 en groep 8 ging erg goed. Wel merkten we dat de groep heel groot was en dat vond de juf ook. Wat we heel erg gemerkt hebben, is dat iedereen inzet moet tonen. Omdat je best wel veel zelf moet uitzoeken is het belangrijk dat je goed de taken verdeelt. Het is dus eigenlijk slimmer om niet met je beste vriend of vriendin in een groepje te zitten! Het onderwerp waarmee je werkt moet wel aansluiten bij je interesse anders ga je al heel snel vervelen en anderen van het werk afhouden. We vonden het wel lastig om op te starten omdat we niet zo goed weten waar we moesten beginnen. Maar toen we eenmaal aan het werk waren ging het goed. We vonden het leuk dat we zoveel achter de computer mochten!

We hoopten vooraf heel erg dat we veel zouden leren over verschillende dieren op de wereld, over Surinaamse kinderen en ook wel een beetje over de computer en hoe je die moet gebruiken. We hadden ook wel graag een keertje met Surinaamse of de andere Nederlandse kinderen willen e-mailen of chatten. En we hadden het helemaal super gevonden als de Surinaamse kinderen weer naar Nederland waren gekomen, dan hadden ze bij ons in de klas kunnen komen!

 

Alle scholen hebben veel informatie gegeven over verschillende dieren. We hebben veel nieuwe dingen geleerd, bijvoorbeeld over de Grote Pieterman. We wisten niet eens wat dat was en dat die bestond!

 

Nadat we alle antwoorden gekregen hadden viel ons wel meteen één ding op: er waren veel Surinaamse scholen die allemaal een slang als dier hadden gekozen. Dus volgens ons zijn er veel verschillende slangen in Suriname. Deze heb je niet in Nederland.  Eerst vonden we het wel een beetje jammer dat er allemaal dezelfde dieren gekozen werden, maar later snapten we ook waarom! Er zijn gewoon veel slangen in Suriname en nu kennen we de belangrijkste slangen in ieder geval.

 

De vogelspin vonden de meeste kinderen maar eng. Leeft die echt in het wild in Suriname? Hier kennen we hem gelukkig alleen van plaatjes en soms in een dierentuin of zo.

 

 

We vonden het ook wel interessant om te lezen dat de pirahna zo gevaarlijk is. Want eigenlijk is het maar een klein visje. Maar die tanden zijn heel erg scherp!

 

 

Sommige antwoorden waren wel een beetje moeilijke tekst, we hadden het dan wel fijn gevonden als het wat makkelijker gemaakt was, want nu snapten we het niet altijd.

 

We hebben er in ieder geval wel veel van geleerd!!

 

 

 


LC 4

Samenvatting van de Mytylschool

 

 

we stelden de vraag:

jullie zijn zeker weleens naar de dierentuin geweest.

welke dieren vonden julie het leukst of van welke dieren hebben julie het meest genoten en waarom?

we stelden  de vraag omdat wij erg niewsgierig waren naar de antwoorden die we zullen krijgen.

wij wisten wel dat er in de dierentuin in suriname verschillende dieren voorkomen omdat wij ook eens naar de dierentuin zijn geweest

en wij waren ook beniewd naar de dieren van nederland.

maar zouden alle kinderen het meest van een dier houden.

tijden de lessen leerden wij dat er heel veel dieren op de wereld voorkomen die wij nog niet kenden.

wij verwachten daarom heel wat te leren.

 

uit de antwoorden hebben we heel wat kunnen leren.

vooral de witte tijger vonden wij prachtig.

we hadden deze nog nooit gezien en dat er zoveel dierenparken in nederland waren dat wisten we helemaal niet.

toen we de witte tijger zagen schreeuwden we hee " zo mooi ". dat het dier vaak gebruikt werd bij goochelshows in Las Vegas wisten wij ook niet.

en prachtig hoor de kaart waarop de plek van een dierentuin is aangeven met een beertje, fantastisch idee.

 

uit de ontvangen antwoorden hebben we gemerkt dat de meeste Surinaamse kinderen en Nederlandse kinderen de tijgers

en de apen toch wel het leukst vinden. de reden van deze overeenkomsten zou kunnen zijn dat deze dieren misschien het meest opvallen door hun geluiden en grappige bewegingen.

                                                                      

het was interessant om te zien welke dieren er in Nederland voorkomen.

wij hebben heel veel kunnen leren.

 

 

 

 

 

 


LC 5

Samenvatting van de O.S Kampong-Baroe 

Een kwal is een zeediertje.Het is een heel vreemd dier vooral voor ons.Kwallen worden gegeten door vissen,schildpadden,etc.het is hun hoofd voedsel.Wij hebben het woordje Kwal tijdens een info les in de mediatheek en wilden graag meer erover weten.Daarom hebben wij de vraag over kwallen gesteld.

 

Over ons thema dieren op de wereld lijkt wel iets eenvoudig te zijn,maar als je het verder onderzoekt dan leer je en ontdek je heel veel z.a. je leert dieren van een ander land kennen de witte tijgers en zouden ze graag ook in levende lijven willen zien b.v. in de Paramaribo Zoo en ook dat de schildpadden met zn drieen paren enz.

 

we hebben geleerd dat er verschillende soorten kwallen zijn za:de oorkwal,het portugees oorlogsschip,de blauwe haarkwal,de kruiskwal,de gele haarkwal,de blauwpuntkwallen etc. en dat sommige zeer gevaarlijk zijn voor de mens vb.de kubus kwal kan een mens binnen 10 minuten doden.We hadden niet verwacht dat we zoveel eruit zouden leren.want er zijn kwallen die nuttig  als voedsel voor de zeedieren zijn en gevaarlijke voor de mens...Tijdens de lessen leerden wij samen te werken,mening respecteren en dieper in te gaan op de onderwerpen.Wel tijdrovend,maar heeeeeeel leerrijk want we hebben samen in boeken(encyclopedie) opgezocht, op de computer,plaatjes verzamelt, foto`s gemaakt.

Om dit alles niet te vergeten,hebben we besloten om dit alles op te slaan in een boekvorm.

 

 

 

 

 

 

 

 


LC 6

Samenvatting van de Ramnand Sewbaran school

 zeeschildpadden.

 

Wij stelden deze vraag om meer te weten te komen over zeeschildpadden.  Wij wisten al dat zeeschildpadden beschermde dieren zijn. Ze komen op het land om hun eieren te leggen. En dat ze bedreigd worden door mens en dier.

We zijn te weten gekomen dat er  zeven soorten zijn nl;                       

  1.  De groene zeeschildpad ook wel Krape’ of soepschildpad genoemd. Deze komen voor in Australie”en Hawai.  Ze leven van planten  
  2.  Lederschildpad ook wel bekend als de Aitkanti. Deze is de grootste en zwaarste zeeschildpad. Ze hebben een platte schild en het voelt aan als rubber of leer. Ze worden ongeveer 1.80m groot en wegen 300 tot 960kg. Ze worden  ongeveer 100 jaar en leven van kwallen. Komen voor in Canada,Chili,Ysland en Suriname.
  3. De karet.  Deze heeft een lengte van 90cm. Ze hebben overlappende hoornplaten op de rugschild. De mannetjes  zijn kleiner dan de vrouwtjes en hebben een langere en dikkere start. Ze komen wereldwijd voor en leven van zeeplanten en dieren zoals; sponsdieren,inktvissen,plankton enz.           
  4.  De onechte karet of dikkopschildpad . Deze zijn  een van de oudste soorten ter wereld.        
  5.  De platrugschildpad. Deze komt voor in Australie’ en heeft een dun schild.                     
  6.  Kempschildpad. Deze is de zeldzaamste.Komt voor in Mexico,Costa Rica,India.      
  7.  De warana. Deze heeft een olijfkleurige rugschild. Hij komt voor in Mexico,Guyana,Frans-Guyana en Suriname. Zijn voedsel bestaat uit; garnalen,kwalen,slacken en vissen.                                                                          

Overeenkomsten bij de verschillende soorten zijn;

-          ze hebben allen een rug- en buikschild.

-          Verder een snavelachtige bek zonder tanden.

-          Ze zien beter onder water.

-          De oren zitten onder de huid.

Alleen de vrouwtjes komen aan land om te leggen.

Hun vyanden zijn; mensen en dieren                                                                                                                                                  

Verschillen bij de zeeschildpadden zijn;

De grootte, het gewicht en het aantal eieren dat ze leggen.

 

 

 

 

 


LC 7

Samenvatting van de O.S.Nieuw-Amsterdam 

 

We stelden de vraag omdat erin Suriname toch wel een aantal beschermde en exotische dieren zijn die als delicatesse gegeten wordt en wij  wilde ook weten welke men precies eet en hoe het in Nederland zit. Wij wisten van bepaalde dieren dat ze extra zijn beschermd bij wet zoals de rode ibis waarop er toch nog wordt gejaard. We leerden diersoorten kennen waarvan we nooit eerder hadden gehoord zoals de steur en dat caviaar van de steur komt.

We verwachtten dat er toch genoeg voorbeelden van beschermend of exotische dieren zouden zijn die als delicatesse gegeten worden. En 1 belangrijk beschermd diersoort was wel niet opgenoem, de zeeschilpad eieren in het bijzonder die van die krape die worden ook veel gestroopt en gegeten. Ze zijn bij wet beschermd en het is strafbaar als ze worden gestroopt. En hebben zelf in de dierentuin geleerd over de bedreigde zeeschildpadden.

Er zijn ook andere wilde dieren die vooral door de inwoners van het binnenland worden gegeten, zoals apenvlees.

We hebben geleerd dat er in Nederland niet veel de (beschermde) diersoorten niet makkelijk gegeten wordt want het is niet te betalen. Ze worden dan meestal geexporteerd naar het buitenland. We stonden niet erbij stil dat slakken ook als delicatesse gegeten konden worden ,bijv de mosselen.

Er waren toch veel verschillen in de antwoorden omdat elk school een andere dier als onderwerp had gekozen. En omdat er over verschillende dieren zijn verteld zijn we meer te weten gekomen over ze en zelf hoe het klaar gemaakt kan worden.

Onze conclusie is dat er in Suriname meer beschermde en exotische dieren worden gegeten dan in Nederland.

 

 Kaaiemannen na de vangst.                                                                              Een leguaan in huis. 

 

 

Hatchling(babyschildpadjes) van de krape.                                               Een krape te babunsanti


LC 8

Samenvatting van de VSO Stizona

 

Op de vraag die wij stelden: voor welke zoogdieren dreigt er gevaar voor uitsterving, en zijn er maatregelen getroffen,zijn wij tot de ontdekking gekomen dat het niet zo'n makkie was om op zoek te gaan naar informatie. We hebben toch wel hele mooie vragen binnen gehad en dat heeft gemaakt dat we meer te weten zijn gekomen over dieren die bedreigd worden.

Er zijn toch wel heel veel dieren die bedreigt worden.  

 

Op de vraag die wij stelden: voor welke zoogdieren dreigt er gevaar voor uitsterving, en zijn er maatregelen getroffen,zijn wij tot de ontdekking gekomen dat het niet zo'n makkie was om op zoek te gaan naar informatie. We hebben toch wel hele mooie vragen binnen gehad en dat heeft gemaakt dat we meer te weten zijn gekomen over dieren die bedreigd worden.

Er zijn toch wel heel veel dieren die bedreigt worden. We hebben gezien dat de Panda, Het vogelbekdier, de leeuw, de dolfijn, de tapir en de walvis allemaal zoogdieren zijn, maar het vogelbekdier toch wel eieren legt.

De meesten van deze zoogdieren die opgenoemd zijn in de antwoorden komen in wateren voor behalve de leeuw, de panda en de californische condor.

We hebben gezien dat al deze zoogdieren hun grootste bedreiging de mens is. De walvis wordt bedreigd om het vlees dst door de mens wordt gegeten. 

Er zijn 2 soorten walvissen tw: Tandwalvis en baleinwalvis. Bij deze 2 sooretn walvissen zijn er verschillen.

Tandwalvis bijvoorbeeld heeft sterke stompe tanden, een blaasgat om te ademen, een asymetrische schedel, borstribben en een actieve echolocatie terwijl de baleinwalvis 2 blaasgaten heeft, baleinen, een symetrische schedel, geen echte borstribben en geen echolocatie.

 

We hebben gezien dat dolfijnen slimme beesten zijn en ook nog sociaal zijn. Zij worden bedreigd door hun vlees, want ook het vlees van de dolfijn wordt gegeten.

 

De laaglandtapir heeft volgens de mens ook heerlijk vlees. vandaar dat zei ook bedreigd worden.

De leeuw wordt bedreigd met uitsterven om hun vacht, tanden en botten. Ook worden andere delen van het lichaam gebruikt voor natuurlijke geneesmiddelen.

De panda wordt bedreigd om zijn vacht die heel veel waard is.

Het vogelbekdier wordt bedreigd doordat zijn vacht een soort bont is dat mensen best wel nodig hebben voor het maken van kledingstukken.

 

De californische condor leeft in rotsachtige, kreupelhout, naaldbossen, savannes en eiken. Deze wordt bedreigd door de mens doordat het vlees gegeten wordt.

We zijn tot de conclusie gekomen dat geen enkel dier op de wereld een veilig plek heeft om te wonen en om te leven. Wij maken ons heel erg schuldig aan het bedreigen van al deze dieren. Heel jammer voor de dieren, want ze sterven op zo'n manier uit.

We zijn daarom heel erg blij dat er verschillende maatregelen zijn getroffen. Men heeft instanties in leven geroepen die zich bekommeren over de bescherming van de dieren. En ook heeft men stop verbod op heel veel plaatsen om te jagen.  

 

 

 

Comments (1)

Miriam weekers said

at 7:45 pm on May 30, 2011

Hallo stizona en Mytyl ,
Ik heb jullie samenvatting gelezen en ik ben ook erg onder de indruk van de witte tijger. En het is inderdaad angstaanjagend dat geen enkel dier op de aarde meer veilig is voor de mens.
En om te bedenken dat wij ook zoogdieren zijn. Maar ik hoop dat door deze circle we weer meer dan eerst stilstaan hierbij en ieder voorzichzelf op zijn eigen plekje in de wereld actie hierop onderneemt.

Groeten
Miriam Weekers

You don't have permission to comment on this page.